Kawa do ekspresu przelewowego – jaka jest najlepsza?
Czy jesteś nowym posiadaczem ekspresu przelewowego lub przymierzasz się do jego kupna? Jeśli tak, to pewno zastanawiasz się, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu przelewowego. Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ każdy smakosz kawy ma własne preferencje. Warto jednak pamiętać, że kawa przygotowana w ekspresie przelewowym będzie miała nieco inny smak niż kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. Ze względu na długi proces parzenia, napar który otrzymamy będzie posiadał większą dawkę kofeiny, stąd też ekspresy przelewowe do kawy stają się ostatnimi czasy urządzeniem „must have” każdej firmy.
Kawa do ekspresu przelewowego – jak ją odpowiednio zaparzyć?
Parzenie kawy w ekspresie przelewowym jest czynnością dziecinnie prostą. Wystarczy jedynie, że umieścisz papierowy filtr w dripperze, a następnie wsypiesz zmieloną kawę w odpowiedniej ilości i uruchomisz ekspres To wszystko. Czyż nie brzmi prosto? Woda osiągając wymaganą temperaturę wydostaje się przez otwory w głowicy i zwilża równomiernie zmielone ziarna. Za kilka minut napar przelewa się do dzbanka. Cały proces trwa zaledwie około 5 minut.
Od czego zależy smak kawy do ekspresu przelewowego?
Tak naprawdę najważniejszą kwestią są ziarna. Kawa słynie z nieograniczonej ilości smaków. Najbardziej wyczuwalne są one w kawach przeznaczonych głównie do ekspresów przelewowych. Kawy pochodzące z Ameryki Południowej charakteryzują się nutami czekoladowo – karmelowo – orzechowymi. Z kolei kawy afrykańskie mają bardziej owocowe, cytrusowe i kwiatowe smaki.
Smak kawy z ekspresu przelewowego zależy od grubości mielenia. Jeśli chodzi o metody przelewowe, zaleca się powszechnie średnią grubość mielenia. Jeśli nie wiesz, co najbardziej Ci odpowiada – eksperymentuj i sam zdecyduj, co wolisz. Pamiętaj, że nic tak dobrze nie budzi do działania, jak kawa do ekspresu przelewowego.
Istotną kwestią jest kontakt ziaren z wodą – nie mogą być one za drobno zmielone, gdyż może dojść do nadreakcji i w efekcie otrzymamy gorzki napar, który z pewnością nam nie posmakuje.
Jaką wybrać kawę do ekspresu przelewowego?
Obecnie na rynku przeważają kawy ciemno palone we włoskimi stylu. Niestety, chcąc kupić kawę do ekspresu przelewowego powinniśmy się wyzbywać tego rodzaju ziaren. Napój może okazać się zbyt gorzki i mało wyrazisty. Najlepszym wyborem kaw do ekspresu przelewowego będą kawy jasno palone. Uzyskany napar będzie delikatny w smaku, a nuty które będziemy wyczuwać to czekolada, karmel lub porzeczka, czy wiśnia. Wpływ na smak kawy ma rodzaj ziarna oraz jego pochodzenie.
Najlepiej nadającą się kawą do ekspresu przelewowego jest kawa jasno palona, najlepszej jakości, czyli kawa specialty. Satysfakcjonującym wyborem mogą okazać się również ziarna z Brazylii.
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem pysznej kawy w swoim domowym zaciszu, zajrzyj do palarni kawy Tu Cafe. To kameralna palarnia, która zachwyci każdego swym urokiem. Znajdziesz tu kawy specialty, które idealnie sprawdzą się w Twoim ekspresie.
Ziarna kawy są wypalane w Tu Cafe za pomocą tradycyjnego niemieckiego pieca Probat, posiadającego podwójną kontrolę temperatury oraz dodatkową kontrolę powietrza. Kawa wypalana jest w Tu Cafe z najwyższą starannością. Proces wypalania ziaren kawy jest wynikiem wielu szkoleń i konsultacji u najlepszych roast masterów w Polsce i na świecie.
Jeśli chcesz codziennie cieszyć się smakiem kawy najwyższej jakości – zaglądnij do palarni kawy specialty – Tu Cafe.