Jak zagęścić zupę?

Na pewno zdarzyło ci się kiedyś zrobić zbyt rzadką zupę. Teoretycznie robiłeś wszystko tak, jak podano w przepisie, ale po skończeniu prac okazało się, że twojemu pomidorowemu kremowi bliżej do wody niżeli do rozgrzewającego dania obiadowego. Jeżeli wyrzuciłeś go wtedy do kosza, popełniłeś spory błąd. Zupę można przecież zagęścić i to na wiele sposobów. A jak to zrobić? Jak zagęścić zupę?

W jaki sposób zagęścić zupę?

Sposób pierwszy wykorzystywany jest przez wszystkie mamy, babcie i prababcie. Polega on na zagęszczaniu zup zwykłą mąką. Jest to jeden z lepszych i prostszych sposobów. Musisz tylko dodać do zupy odrobinę mąki, aby błyskawicznie zmienić jej konsystencję. Sprawa jest bardzo prosta, ale pamiętaj o kilku kwestiach. Nie możesz wrzucić zimnej mąki do gorącej zupy, bo wtedy automatycznie się ona zważy – najpierw nasyp niewielką jej ilość do szklanki i rozmieszaj ją z łyżką zupy, by taką papkę umieścić później w garnku. Danie mieszaj tak długo, aż cały proszek się rozpuści. W zupie nie mogą występować żadne, nawet najmniejsze grudki. Jeśli ma być ona smaczna – musi być też gładka.

Jak zagęścić zupę

Drugi sposób jest już nieco bardziej skomplikowany, ale za to potrafi on nie tylko zmienić konsystencję zupy, ale także podkręcić jej smak oraz aromat. Zamiast wrzucać samą mąkę, możesz dorzucić do dania zasmażkę. Jej przygotowanie powinno zająć ci nie więcej niż kilka minut. Na drugim palniku umieść niewielki rondelek i rozpuść w nim dwie łyżki masła. Następnie powoli dosypuj do niego mąkę i cały czas mieszaj, aż z tych dwóch składników powstanie gęsta masa. Poczeka, aż zmieni ona kolor i zrobi się delikatnie złocista. Tak przygotowaną zasmażkę możesz od razu umieścić w garnku z zupą. Wspaniale zagęści ona i pomidorową, i ogórkową, a przy okazji sprawi, że nabiorą one jeszcze lepszego i głębszego smaku.

Jak zagęścić zupę? Wiesz już, że możesz to zrobić przy pomocy mąki lub zasmażki z mąki i masła. Są to skuteczne i proste metody, ale nie można niestety powiedzieć, że zdrowe. Zarówno mąka, jak i masło mają sporą ilość kalorii, więc jeśli dorzucisz je do swojego dania, automatycznie podniesiesz jego kaloryczność. Jeżeli więc nie chcesz tego robić, wypróbuj trzeci sposób. Zagęść swoją zupę… chlebem, który na pewno zawsze masz w kuchni. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku pieczywo razowe. Rozerwij je na mniejsze kawałeczki lub pokrój na plasterki, a następnie dorzuć je, gdy zupa będzie już niemalże ugotowana. Sam się zdziwisz, jak skuteczna jest ta metoda. Zupa od razu zostanie zagęszczona i praktycznie nie zmieni swojej kaloryczności.