Jak sprawdzić świeżość jajka?
Jak sprawdzić świeżość jajka? Bardzo często zastanawiamy się nad tym, na przykład robiąc jajecznicę na śniadanie lub smażąc naleśniki. Wbrew pozorom jest to dość uciążliwy problem i na pewno niejednokrotnie każdemu zdarzyło się rozbić na patelni zepsute jajko, psując tym samym całe danie i marnując pozostałe jajka. Aby sprawdzić świeżość jajka możemy zaryzykować i rozbić takie jajko, a potem żałować jeśli okaże się, że było ono nieświeże i musimy całe danie przyrządzać od nowa. Możemy również rozbijać jajko w osobnym naczyniu, jednak jest to bardziej czasochłonne i generuje dodatkowe zajęcie w postaci zmywania.
Rozbijanie jajka w naczyniu
Drugi sposób jest co prawda najbardziej praktyczny, jednak jeśli ktoś jest osobą leniwą lub zapracowaną i nie ma czasu na to, aby sprawdzać świeżość każdego jajka z osobna, to bardzo dobrym rozwiązaniem jest sprawdzenie świeżości jajka „na słuch”. Co to oznacza? Oznacza to, że nieświeże jajka będące w skorupce wydają bardzo specyficzny dźwięk, jeśli nimi potrząśniemy. Świeże jajko jest zbite i podczas potrząsania nim nie powinniśmy usłyszeć nic. W przypadku nieświeżego jajka, dźwięk będzie przypominał chlupanie oraz usłyszymy charakterystyczne pukanie żółtka o skorupkę. W takiej sytuacji możemy założyć z dużym prawdopodobieństwem, że jajko jest nieświeże. Oczywiście nie jest to złota zasada i może okazać się, że jajko, które wydaje takie dźwięki będzie zdatne do jedzenia, lecz na pewno ta metoda pozwala sprawdzić, które jajka na sto procent nadają się do spożycia.
Spożywanie jajek niesie ze sobą wiele korzyści
Przede wszystkim jajko stanowi bardzo dobre źródło białka i kwasów omega 3, co przyczynia się do rozwoju mięśni. W internecie krąży wiele mitów o szkodliwości jajek w kontekście wzrostu cholesterolu w organizmie. Mit ten został jednak obalony dawno temu, ponieważ cholesterol zawarty w jajkach to zupełnie inny rodzaj cholesterolu, niż ten który znajduje się w naszym organizmie. W związku z tym, nie ma sensu się tym przejmować i można spożywać dowolną ilość jajek w ciągu dnia. Zalecaną ilością w przypadku odpowiednio zbilansowanej diety jest około pięciu jajek dziennie.
Dostarcza to ok. 40 gramów białka, co stanowi sporą część zapotrzebowania przeciętnego człowieka. Oprócz jajek świetnym źródłem białka jest również kurczak oraz ryby. Dieta niemalże każdego sportowca w dużym stopniu bazuje na piersi z kurczaka i ryżu, lub jajecznicy w różnych odmianach. Ryby są nieco droższym rozwiązaniem, jednak warto od czasu do czasu włączyć je do naszej diety, ze względu na dużą ilość kwasów omega 3.