Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Data publikacji 8 grudnia 2020Nasiona chia to jeden z tych dodatków, dzięki którym utrzymanie dobrej formy stanie się o wiele łatwiejsze. Te niewielkie nasionka, które coraz częściej pojawiają się w naszych surówkach, koktajlach oraz jogurtach, są przecież bardzo dobrym źródłem wielu ważnych dla organizmu składników, a zdrowa dieta z takich dodatkiem może nas wspierać w walce z licznymi przypadłościami.
Nasiona Chia – o każdy z nas powinien wiedzieć
Te nasiona to przede wszystkim moc białka oraz błonnika, mającego rewelacyjny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego. Dzięki temu zdrowa dieta z udziałem chia staje się nie tylko wartościowym urozmaiceniem menu, ale i dobrym wsparciem dla tych, którzy chcą sobie ułatwić odchudzanie. Nasiona chia mogą nas też chronić przed wolnymi rodnikami, z powodu których nasz organizm szybciej się starzeje i jest w większym stopniu narażony na rozwój choroby nowotworowej.
Właściwości nasion
W nasionach chia można dodatkowo znaleźć sporo ważnych dla zdrowia minerałów, takich jak wapń, cynk oraz selen. Dzięki temu przysmaki wzbogacone nasionami chia pomagają nam utrzymać lepszą formę oraz piękniejszy wygląd. Mocniejsze i piękniejsze włosy, mniej problemów z cerą – oto kolejne powody, dla których warto możliwie jak najszybciej rozszerzyć swą dietę o tak wartościowy dodatek, jakim są nasiona chia.